ÉPÜLETENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY

MIT JELENT AZ ÉPÜLETEKRE KIÁLLÍTOTT ENERGIATANÚSÍTVÁNY, (KÖZNYELVEN ZÖLDKÁRTYA) FOGALMA?

Az energiatanúsítvány az – az új közokirat, amely megmutatja az épület vagy lakás energiafelhasználásának hatékonyságát.

A tanúsítvány célja a tájékoztatás, hasonlóan ahhoz, ami más tartós, energiát igénybe vevő fogyasztási javak esetén (pl. hűtőszekrény, mosogatógép) már ismert gyakorlat. Százalékos besorolás szerint, AA++ -tól JJ osztályig megkülönböztetve az ingatlan energetikai minőségét. A 2017 előtti tanúsítványok betűjelzése szimplán A+ és I között változott. Minél jobb az épület energia besorolása, annál hatékonyabban használja fel az energiaforrásokat, így a jobb besorolás gazdaságosabb üzemeltetést jelent.

A tanúsítvány azonban ennél többre is alkalmas: a besorolás ismeretében könnyen és gyorsan összehasonlíthatjuk pl. két épület vagy lakás energetikai minőségét:

A példa kedvéért: ha egy "FF" osztályú lakásban lakunk (első oszlop), és helyette egy "BB" osztályú lakást találnunk (alsó sor); akkor a rezsiköltségeink elvi esetben 60%-kal lesznek kisebbek, azonos lakásméret esetén. Mindez fordítva is igaz: ha egy „BB” besorolású házból egy „felújítandó” "FF" energetikai minősítésű házba költözünk fűtési és használati melegvíz költségeink várhatóan mintegy 50%-kal fognak megemelkedni. Az energiatanúsítvány új épület esetében minimum „BB”, azaz 100%-os követelményszint elérését kötelezővé teszi. Meglévő épületek, lakások esetén az energiatanúsítvány egy besorolási szintet jelöl, ami azt mutatja meg, hogy energetikai szempontból hol helyezkedik el a vizsgált ingatlan egy ma épülő házhoz képest.

MIKOR ÉS KINEK KELL TANÚSÍTVÁNYT KÉSZÍTTETNI?

2012. január 1-től az energiatanúsítvány elkészítése a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet szerint kötelező a következő esetekben is:

A TANÚSÍTÁS MENETE

A tanúsítás kétféle módon készülhet. Új épület esetében amennyiben nincs eltérés a kiviteli tervtől, és rendelkezésre áll az előzetes energetikai számítás, úgy a tanúsító feladata a helyszíni szemlén fotódokumentáció készítése, valamint a korábban készült energetikai számítás feltöltése az e-epites.hu oldalra. Ennek menete a következő:

Meglévő épület esetén, vagy új épület esetén, ha a tervektől eltérés történt, akkor a helyszíni szemlén nem csak a fotódokumentáció készítése, hanem a tanúsítandó rendeltetési egység felmérése is szükséges.

Az elkészült Energetikai Tanúsítvány a kiállítástól számított 10 évig érvényes, s hitelessége az https://entan.e-epites.hu/?tanusitvany_lekerdezese oldalon ellenőrizhető.

MI TÖRTÉNIK A HELYSZÍNI FELMÉRÉSKOR?

Kollégánk az előzetesen egyeztetett időpontban helyszíni szemlét tart. Amennyiben a ház vagy lakás nem rendelkezik felmérési tervvel, úgy elkészíti a lakás/épület alaprajzát is. A felmérési adatlap kitöltésekor meghatározza határoló szerkezeteket (falak, födémek, ablakok stb…) vastagságát, típusát, s rögzítésre kerülnek az egyes fűtési és használati melegvíztermelő berendezések is. A helyszíni szemle a terület nagyságától függően egy átlagos lakás/ház esetében kb. 30-60 percig tart.

AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY TARTALMA

Az energetikai tanúsítvány tartalmát jogszabály írja elő, s két részből áll. Az első rész az összesítő lap, mely az alábbiakat tartalmazza:
- tanúsítás helye,
- tanúsítandó ingatlan címe
- megrendelő/tulajdonos neve
- megrendelő/tulajdonos címe (ha nem azonos a tanúsítandó ingatlannal címével)
- ingatlan helyrajzi száma
- összesített energetikai jellemző
- energetikai besorolás (AA++ és II kategória között)
- „CC” kategóriánál rosszabb ingatlan esetén a javasolt energetikai korszerűsítéseket
- tanúsító szakember neve, címe, kamarai jogosultsági száma
- tanúsítvány kiállításának dátuma
A második rész az alátámasztó munkarész, mely az összesítő lapon szereplő összesített energetikai jellemző érték kiszámításához bevitt adatokat, valamint számítási részeredményeket tartalmazza. Új épületek esetén egy alaprajz és egy metszet is az alátámasztó munkarész része. Mivel a közelmúltban több visszaélés is történt, így a jogszabályalkotó szigorította a tanúsítvány mellékletének tartalmi követelményét: a számítások végén kötelező fotódokumentáció csatolása is, az alábbi tartalommal:
- egész épület tanúsítása esetében minden homlokzatról egy fotó; többlakásos épületben lévő különálló lakás önálló rendeltetési egység tanúsítása esetében azt kívülről ábrázoló fotó;
- jellemző hőleadót (pl.: radiátor; konvektor)
- jellemző ablak fotója;
- egész épület tanúsítása esetén a hőteremelő és hőtároló fotója (pl.: cserépkályha, gázkazán)
- megújuló energiafelhasználás esetén annak fotója (pl. napkollektor, napelem)


ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY ÁRAK
(bruttó árak, kiszállási díjat tartalmazzák)

Meglévő lakások esetén

A tanúsítás ára 11.000 Ft, amennyiben minden szükséges dokumentáció rendelkezésére áll az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez (teljes engedélyezési, illetve kiviteli dokumentáció, felelős műszaki vezetői nyilatkozat arról, hogy a megvalósult állapot és az engedélyezési és/vagy kiviteli terv között nincs eltérés). A kedvezményes ár 80m2 lakásterületig érvényes.

Több lakás energiatanúsítványának megrendelésekor a darabszámtól függő kedvezményt adunk. Ennek mértéke külön megbeszélés után kalkulálható.

Új lakások esetén (használatba vétel előtt)

Amennyiben minden szükséges dokumentáció rendelkezésére áll az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez (teljes engedélyezési, illetve kiviteli dokumentáció, felelős műszaki vezetői nyilatkozat arról, hogy a megvalósulásban nincs eltérés a dokumentációkhoz képest) több lakás megrendelése esetén az árak (a megrendelt mennyiség alapján):

Családi házak esetén

(a pince és a tetőtér szintnek számít, amennyiben fűtött)

Az 1000 m2 – nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén

Kiszállás után elkészített egyedi ajánlat szerinti díjazással.


EGYÉB, KÜLÖN MEGRENDELHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK

Felmérési terv készítése

Kérésre a felmérés alapján elkészítjük a komplett, számítógéppel szerkesztett felmérési terveket, így a meglévő épület dokumentumaival rendelkezhet a továbbiakban. Tartalma: alaprajzok, műszaki leírás, ennek ára: 100m2–ig 25.000 Ft (bruttó ár, szintenként értendő, a felmérés díját tartalmazza). Kérésre - külön megállapodás szerint – teljes felmérési dokumentációt is összeállítunk, homlokzatokkal, metszetekkel, akár látványtervekkel is.

Szakértői véleményezés

Kérésre részletes szakértői véleményt készítünk, mely a tanúsítványban szereplő felújítási javaslatokat részletesen elemzi. Az egyes felújítási alternatívák közötti döntés elősegítése érdekében megtérülési számításokat is készítünk. Megrendelői döntést követően - igény esetén - elkészítjük a felújítás műszaki dokumentációját valamint a költségvetést is. Szükség esetén részt veszünk az engedélyezés teljes folyamatában (pl.: kéménybélelés, gázterv), vagy a megvalósulás szakaszban a műszaki ellenőrzésben is. A megvalósult beruházással az épület nem csak jobb besorolást kap, de gazdaságosabbá is válik, ami megtakarítást eredményez, végső soron emelve ingatlanunk értékét.

Helyszíni szemle Budapest területén: 6.500 Ft

HATÁRIDŐK

Az energiatanúsítvány elkészítését tapasztalt építész és gépészmérnök munkatársaink végzik.

Várjuk ingatlanirodák együttműködő megkeresését.

Amennyiben érdeklődik, vagy kérdése van, kérjük vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal!


Az energiatanúsítvány elkészítését tapasztalt építész és gépészmérnök munkatársaink végzik.

Várjuk ingatlanirodák együttműködő megkeresését.


Amennyiben érdeklődik, vagy kérdése van, kérjük vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal!

Architektimmo Tervező és Kivitelező Iroda - Minden jog fenntartva!